Skip to content

A település:

Lesencetomaj a Keszthelyi-hegység keleti oldalának és a Tapolcai-medence nyugati peremének találkozásánál települt község a Tapolcai járásban. Változatos természeti adottságai miatt környéket a Balaton-felvidék legszebb tájai közé sorolhatjuk. Már magasabb dombjairól is gyönyörű panorámát nyújt, délre láthatjuk a Balatont, és csúcsosodó tanúhegyeit, északról és keletről Tapolcát, és a Bakony nyugati szegletét. A falut átszeli a Lesence-patak, fölötte halad el a 84-es számú út, amely Balatonedericsről Sopronig vezet, kapcsolódva az osztrák úthálózathoz. A főút közelsége miatt a település gépkocsival és tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető. A falu határát átszeli az Országos Kéktúra Lesencei szakasza, illetve a Balatonedericstől Uzsáig tartó kerékpárútvonal, így túrázók, biciklisek számára is állomást jelenthet.

Természeti adottságok:

Talajadottságunk rendkívül változatos és egyedi, köszönhetően az átívelő földtörténeti korok munkájának. A keszthelyi-hegység főként dolomitból épül fel, de kisebb kiterjedésben mészkő is alkotja, melyek triász kori – 175-200 millió évvel ezelőtti Thetys-tengerben élő alacsonyrendű állatok maradványaiból képződött üledék. A pilocén korban a Pannon-tenger borította a vidéket, amely a korszak végére feltöltődött, agyaggal, márgával, homokkal, homokkővel és kaviccsal. A kéregmozgások következtében nőtt a vulkáni aktivitás, amely létrehozta a Balaton-felvidék bazalthegyeit, tovább színesítve a talajszerkezetet.

Három éghajlati terület találkozik itt. A kontinentális klíma meleg nyarú és hideg telű, mérsékelten csapadékdús szélsőségeit mérsékeli a nyugatról eredő, esőt hozó óceáni hatás, és a Földközi-tenger közelsége is érvényesül, ennek köszönhetjük a tavaszi és őszi esőzéseket és a sok napsütést. A napsütéses órák száma minden évben 2000 fölött van, de akár a 2500-at is elérheti, miközben a kánikulás napok száma kevesebb az országos átlaghoz képest.  A települést határoló hegyek pedig az uralkodó északi és nyugati szelektől védik a lejtőket.

A Balaton-felvidéket, és így Lesencetomaj területét is a Balaton közelsége és vízgyűjtő területei, főként déli fekvésű lankái, változatos talajszerkezete, valamint kedvező klímája tette kiválóvá a szőlőtermesztésre és borkészítésre. Már a római korban is foglalkoztak itt borkésztéssel, amely napjainkig jelentős fejlődésen ment keresztül. A helyieknek a szőlő gondozása midig is a mindennapok szerves részét képezte.

Kapcsolat

kp.lesence@gmail.com

Borkóstolási és vásárlási szándékát kérjük előre jelezze, pincészetünknek nincs állandó nyitvatartása.

Wiederschitz Ádám: +36304662278 borkóstolás, borvásárlás

Kovács Lajos: +36204481744 borvásárlás

Koordináta: 46.85431404095294, 17.354683412642224

Megközelíthetőség: Lesencetomaj településről a temető mellett, az aszfaltos utat követve könnyedén megtalálható a pince.